Kennis

Blog: Cloud-infrastructuur in finance: 7 geleerde lessen

De voordelen van de cloud hoeven we bij financials gelukkig niet meer toe te lichten. Je zoektocht naar schaalbaarheid, innovatiesnelheid en lagere beheerkosten heeft je allang geleerd dat de toekomst van IT-infrastructuur in de cloud ligt. Maar hoe bereik je die toekomst? 7 geleerde lessen over de stap naar een cloud-first infrastructuurstrategie.  

Je bent waarschijnlijk al druk bezig met het ontwikkelen in de cloud en het overzetten van applicaties. Ongetwijfeld ben je daarbij ook al een aantal taaie uitdagingen tegengekomen. Bij Axians helpen we veel bedrijven met het ontwikkelen van hun cloud-infrastructuur en we leren dus samen ook veel over het overwinnen van die uitdagingen. Dit zijn de zeven belangrijkste lessen.  

  1. Minder nadenken, meer testen 

Met maanden nadenken en dikke strategiedocumenten schrijven kom je er niet. Onze meest succesvolle klanten zijn die bedrijven die zo zijn ingericht dat ze, zonder veel risico te lopen (dat wil zeggen: zonder de productieomgeving aan te raken), kunnen experimenteren met cloudmigraties. Zij verhuizen eerst ontwikkel- en testomgevingen naar de cloud, terwijl productie nog even blijft staan waar hij staat. Het voordeel van zo’n testmigratie is dat er voornamelijk IT’ers bij betrokken zijn. Mensen die het belang van de cloud, en dus de noodzaak van een migratie, goed snappen en enthousiast zijn om aan veranderingen mee te werken. Ga je dan met minder tech-savvy gebruikers het migratietraject in, dan zijn de grootste technische uitdagingen overwonnen. Dat is goed voor het draagvlak. 

De volgende stap is het draaien van een Proof of Concept (POC) met een applicatie die eventueel, als er iets misgaat, wel een dag uit de lucht kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan een projectplanningsapplicatie. Een hele goede manier om ervaring op te doen met het migreren van een toepassing met veel gebruikers, zonder dat je meteen grote risico’s loopt. 

De lessons learned van dit soort projecten zorgen er uiteindelijk voor dat je klaar bent om bedrijfskritische toepassingen te gaan overzetten. Nieuwe apps laat je ondertussen altijd in de cloud landen. Ook langs deze weg doe je veel nuttige ervaring op. Daarna kom je in iets rustiger vaarwater. Inmiddels is de businesscase duidelijk en is de hele organisatie wel zo’n beetje doordrongen van de voordelen van de cloud. Nu is het tijd voor optimalisatie, consolidatie en doorontwikkeling.  

  1. De businesscase schrijft zichzelf 

De businesscase van een cloudmigratie wordt meestal snel concreet. Dat is een voordeel van de cloud. Het wegvallen van een groot aantal technische beheertaken en het gemak van op- en afschalen zorgen dat kostenbesparingen en betere performance meteen zichtbaar zijn. Ook hiervoor is een POC trouwens belangrijk. Ook de medewerkerservaring wordt meteen na een cloudmigratie beter. Stabielere dienstverlening en eenvoudige toegang  zorgen dat ook de interne gebruiker de voordelen van de cloud ervaart. Aan de IT-kant neemt het aantal fouten af, omdat er minder technisch beheerwerk is. Daardoor blijft er ook tijd over voor andere dingen, zoals het bijstaan van projectteams en gebruikers.  

  1. Gebruik de nieuwe mogelijkheden 

Cloud-omgevingen als Microsoft Azure bieden niet alleen infrastructuur maar ook veel functionaliteit. De stap naar de cloud is dus veel meer dan het overzetten van code of het inkopen van SaaS. Het ligt voor de hand om de mogelijkheden van je cloudplatform te betrekken bij het ontwikkelen van nieuwe functionaliteit en bij het onderhouden van bestaande apps. Zo komt in tweede instantie een ander belangrijk deel van de cloud-businesscase naar voren: je kunt veel sneller nieuwe functionaliteit uitrollen omdat je veel minder zelf hoeft te bouwen.  

  1. Koop zo hoog mogelijk in de cloud-stack in 

Een succesvolle strategie die we vaak zien, is om zo hoog mogelijk in de cloud-stack in te kopen. Dus liever SaaS dan PaaS, liever PaaS dan IaaS en liever IaaS dan on-premises. Een goed voorbeeld is kantoorautomatisering. Het SaaS-aanbod, bijvoorbeeld van Microsoft, is op dat gebied zo volwassen dat er eigenlijk geen goede reden meer is om dat zelf te hosten. Ook voor HR, CRM, finance en operations is het goed mogelijk om software als SaaS in te kopen. Deze applicaties geven wat de techniek betreft nauwelijks druk op je beheerorganisatie en hebben dus de voorkeur. Heb je niet de keuze om voor SaaS te gaan, dan is de volgende stap om naar het inkopen van een cloudplatform te kijken. Vooral machine learning- en datatoepassingen lenen zich goed voor implementatie op PaaS-omgeving. Volledige maatwerk-applicaties kunnen naar private of public cloud gedeployed worden, waarbij de cloudprovider dus alleen de infrastructuur levert. Tenslotte zullen de meeste financials voorlopig nog wel legacy hebben die niet kosteneffectief en/of compliant naar de cloud kan verhuizen en dus on-premises zal blijven staan. 

  1. Goede orchestration is cruciaal  

Zo eindig je dus vrijwel altijd met een hybride infrastructuur, met een enorme diversiteit aan configuraties en beheertaken. In het beste geval kun je dat allemaal net managen, maar houd je eigenlijk niet genoeg tijd over om aan nieuwe initiatieven te werken. In het slechtste geval leidt het tot serieuze problemen op het gebied van snelheid, beschikbaarheid en beveiliging. Om te zorgen dat zo’n complexe infrastructuur goed en stabiel blijft draaien, en om te zorgen dat jouw IT’ers tijd hebben om aan verdere innovatie te werken, zijn automation en orchestration dus essentieel. De stap naar de cloud betekent voor een bank of verzekeraar dus vrijwel altijd ook een stap naar een software-defined, hyperconverged infrastructuur die functioneel wordt aangestuurd en geautomatiseerd beheerd met Infrastructure as Code 

  1. Self-service is het nieuwe beheer  

Deze aanpak zorgt dat je heel veel configuraties kunt gaan aanbieden via een self-serviceportaal. Je infrastructuur is dan zo intelligent en gestandaardiseerd, dat project- en businessteams zelf hun infrastructuur kunnen provisionen. Dat begint meestal simpel. Denk daarbij aan een applicatie waarin een developer zelf een virtual machine kan aanmaken, voorzien van een operating system naar keuze. Bijvoorbeeld als testomgeving. Zo’n machine wordt dan helemaal automatisch ingericht op basis van policies. Ook het opruimen van de VM, als hij niet meer nodig is, gebeurt via een standaardproces. De volgende stap is het toevoegen van connectiviteit, waarbij het orchestration-platform de VM ook koppelt aan een netwerk. Daarna kun je denken aan het inrichten van de 3-tier en het configureren van de firewall. Maar al snel ben je ver genoeg om clusters van VM’s, compleet met apps, of zelfs een hele ontwikkelstraat uit te rollen, en weer op te ruimen, op basis van een vooraf gedefinieerde blueprint. Waar de aangemaakte omgeving vervolgens draait, on-prem, private cloud, public cloud of een combinatie, beslist het systeem zelf. Dat is voor de gebruiker compleet transparant.  

  1. IT-management verandert 

Voor de IT-manager verandert er ook veel. Een nieuwe uitdaging van de cloud is bijvoorbeeld dat je weinig controle hebt over wanneer innovaties worden uitgerold. Cloudaanbieders innoveren op eigen houtje. Het is aan jou om bij te houden hoe de roadmap eruitziet, welke veranderingen eraan komen en hoe ze jouw landschap gaan raken. Dat kun je waarschijnlijk niet alleen. Om daar proactief mee bezig te zijn, heb je partners nodig die de capaciteit hebben om de ontwikkelingen op de voet te volgen. Maar de belangrijkste verandering  zit in jouw eigen denken over IT en infra. Een multi-cloud, intelligent geautomatiseerde infrastructuur moet veel meer functioneel worden aangestuurd. Het technische beheerdershandwerk wordt overgenomen door je orchestration-oplossing. Jouw werk wordt het functioneel denkwerk en het vastleggen daarvan in policies en processen. Daarnaast breng je veel meer tijd door met business en gebruikersorganisatie, waarbij je vooral bezig bent met adoptie, kennisoverdracht en het faciliteren van innovatie. Ondertussen beheert je infrastructuur zichzelf, intelligent en data-driven. Dit is de kern van onze GAIA-propositie. Voor veel IT-managers is dat idee even wennen. Jij vraagt je misschien ook af: ‘Als ik op vakantie ben geweest, herken ik dan mijn systeem nog wel terug?’ Het antwoord? Waarschijnlijk niet. Maar je weet wel zeker dat het werkt zoals jij en je gebruikers willen. 

Wil je meer weten? Laat je inspireren door onze GAIA Talks. Of bekijk ons gesprek met verzekeraar de Goudse over hoe zij de stap naar een cloud-first infrastructuurstrategie hebben gemaakt: